40 JAAR CONVENT

Geschiedenis van 't Convent

In 1965 werd een bouwvergunning afgeleverd aan Henri Hersoen voor het bouwen/verbouwen van een hoeve gelegen Halve Reningestraat 1, Reninge.

Volgens info bij het kadaster te Veurne kocht José Vermeersch deze hoeve met 15 are grond in 1975.  Deze kunstenaar was voordien gevallen voor de charmante hoeve in de Westhoek.  Aanvankelijk wilde hij er een museum inrichten, maar uiteindelijk werd het een gastenverblijf met een klein restaurant.

In juli 1978 start ’t Convent bvba en namen Rudi en Sonja De Volder ’t Convent over van José Vermeersch  en verbouwde ze tot een prachtig hotel met restaurant. De Volder geloofde er in mensen op een zucht van de zee een pleisterplaats te geven waar de culinaire traditie hoogtij vierde en men tot ontspanning kon komen.  Hier mocht de gast evengoed een pintje drinken.  Als hotelgast kon hij bekomen in een oase van wijngaarden, een neerhof en een vloeiend gazon met een badannex.

Februari 1990 werd een uitbreiding gedaan van het hotel.
September 1991 werd een permanente helihaven aangelegd.
December 1991 werd opnieuw een uitbreiding gedaan van het hotel.

In 1993 kreeg het koppel een ster in de Michelingids.

In 1994 wordt een truffelplantage aangelegd.  Honderd ton grond uit de Perigord wordt aangevoerd.  Doorgaans moet je tien tot vijftien jaar wachten voor je de eerste truffel ziet.  Truffels van ‘Bachten de Kupe’ het wordt een primeur.

Oktober 96 werd een vleugel bijgebouwd met 6 kamers (3 op het gelijkvloers en 3 op het verdiep)

Februari 98 werden van het oude gedeelte boven de keuken de daken vernieuwd

De plannen van het hoge hotelgebouw met 5 royale suites dateren van september 91.  Er kwam een zwembad, wellnessafdeling en crypte bij.

Mei 2000 werd aan het restaurant, de keuken en het hotel telkens een glazen inkomportaal aangebouwd.

In december 2005, na elf jaar wachten wroette De Volders speciaal getrainde zwijntje Rabass op een maandag de eerste truffel uit de West-Vlaamse bodem.  Rabass at zelf een groot deel op.  Haar baasje liet de champagnekurken knallen.  Een kilo zwarte truffels van goede kwaliteit kost toen al gauw zo’n 1.000 €.  Reninge haalde de nationale pers.

artikel De Morgen – Westvlaams zwijntje wroet met enige moeite allereerste Belgische truffel
artikel Gazet van Antwerpen – Allereerste Belgische truffel geoogst in Reninge
artikel Het Nieuwsblad – Rabass snuffelt eerste Belgische truffel boven

In juni 2010 werd schoonzoon Sebastien Ververken werd chef kok in ’t Convent en dochter Sharon stond in voor de zaalbediening.  Sebastien vertrok in 2013 om in een driesterrenrestaurant in Frankrijk te werken.  Sebastien en Sharon hebben nu een eigen zaak Vol-Ver in Marke.

Mei 2013 opende ’t Convent zijn deuren na een tijdelijke sluiting.

November 2014 werd ’t Convent voorgoed gesloten en stond te koop.

Augustus 2018 werd ’t Convent na een tweede zitdag openbaar verkocht.

Augustus 2020 opening ’t Convent 2.0.